Kiwi na bezie

Beza i kiwi idealnie do siebie pasują. To pyszny deser, który możesz przygotować na każdą okazję.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 dojrzałe kiwi
  • 1 kubek Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 150 stopni C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ją pergaminem.



Krok 2

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy białka na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli. Ubite białka przekładamy na blachę.



Krok 3

Pieczemy 90 minut.



Krok 4

Kiwi obieramy i kroimy na kawałki. Śmietankę Łaciatą ubijamy razem z cukrem pudrem.



Krok 5

Na ostudzoną bezę kładziemy ubitą śmietankę Łaciatą oraz owoce.



Wskazówki

Śmietanka musi być schłodzona, aby się ubiła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.