Grillowana pierś z kurczaka z warzywami i sosem tzatziki

Sos tzatziki to klasyk, który można podać na wiele sposobów. Grillowana pierś z kurczaka z warzywami i sosem tzatziki zaskoczy nawet największych koneserów letnich przyjęć na świeżym powietrzu.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione świeże warzywa

Sos tzatziki:

  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 2 ogórki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka podziel na cieńsze płaty i przypraw oliwą wymieszaną z paprykami i solą. Cukinię umyj i pokrój w plastry.



Krok 2

Cukinię i kurczaka wrzuć na grilla lub patelnię grillową. Obsmaż.



Krok 3

Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, a ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj śmietankę. Połącz wszystkie składniki sosu, wymieszaj i odstaw do lodówki.



Krok 4

Kurczaka podawaj z cukinią, ulubionymi świeżymi warzywami i przygotowanym sosem tzatziki. Smacznego!



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

JoannaS

Opublikowany: 2018-02-22 13:38:00

Bardzo lekka i pyszna sałatka. Mój mąż ją pokochał :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.