Grillowana pierś z kurczaka z warzywami i sosem tzatziki

Sos tzatziki to klasyk, który można podać na wiele sposobów. Grillowana pierś z kurczaka z warzywami i sosem tzatziki zaskoczy nawet największych koneserów letnich przyjęć na świeżym powietrzu.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ulubione świeże warzywa (garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek, 1 czerwona kapusta itp.),
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%,
  • 2 ogórki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka dzielimy na cieńsze płaty i przyprawiamy oliwą wymieszaną z paprykami i solą. Cukinię myjemy i kroimy w plastry.



Krok 2

Cukinię i kurczaka grillujemy.



Krok 3

Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, a ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy śmietankę Łaciatą. Łączymy wszystkie składniki sosu, mieszamy i odstawiamy do lodówki.



Krok 4

Kurczaka podajemy z cukinią, ulubionymi świeżymi warzywami i przygotowanym sosem tzatziki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

JoannaS

Opublikowany: 2018-02-22 13:38:00

Bardzo lekka i pyszna sałatka. Mój mąż ją pokochał :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.