Szpinak dokładnie opłucz i odsącz na sitku z nadmiaru wody. Do wysokiego i wąskiego naczynia przełóż szpinak, mleko, jajka, wodę i olej, a następnie zblenduj wszystko na gładką masę.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masę szpinakową i zmiksuj całość na gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut (w tym czasie ciasto lekko zgęstnieje).
Patelnię z nieprzywieralną powłoką rozgrzej na średnim ogniu, a następnie rozsmaruj na niej cienko łyżkę oleju.
Za pomocą łyżki nakładaj porcje placków, smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony.
Usmażone placki układaj na talerzu, jeden na drugim, dzięki czemu wolniej będą stygnąć.
Podawaj z kwaśną śmietaną lub ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz