Zielone placki ze szpinakiem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 ml mleka Mazurski Smak 2%
  • 50 ml gazowanej wody
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Do podania:

  • śmietanka UHT Łaciata 12%

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak dokładnie opłucz i odsącz na sitku z nadmiaru wody. Do wysokiego i wąskiego naczynia przełóż szpinak, mleko, jajka, wodę i olej, a następnie zblenduj wszystko na gładką masę.



Krok 2

W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masę szpinakową i zmiksuj całość na gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut (w tym czasie ciasto lekko zgęstnieje).



Krok 3

Patelnię z nieprzywieralną powłoką rozgrzej na średnim ogniu, a następnie rozsmaruj na niej cienko łyżkę oleju.
Za pomocą łyżki nakładaj porcje placków, smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony.
Usmażone placki układaj na talerzu, jeden na drugim, dzięki czemu wolniej będą stygnąć.
Podawaj z kwaśną śmietaną lub ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wskazówki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.