Risotto z grillowanymi warzywami to danie, które wykonamy w każdej chwili i ze składników, które posiadamy w domu. Warzywa możemy dobrowolnie zamieniać.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Fit
Ze śmietanką
Warzywa (paprykę, czerwoną cebulę i cukinię) myjemy, obieramy i kroimy w paski. Grillujemy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Na koniec dodajemy starty parmezan, śmietankę Łaciatą i masło.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.
Na talerzu układamy ryż i nakładamy grillowane warzywa.
Możemy użyć dowolnego bulionu.
Dodaj komentarz