Risotto z grillowanymi warzywami

Risotto z grillowanymi warzywami to danie, które wykonamy w każdej chwili i ze składników, które posiadamy w domu. Warzywa możemy dobrowolnie zamieniać.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa (paprykę, czerwoną cebulę i cukinię) myjemy, obieramy i kroimy w paski. Grillujemy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Na koniec dodajemy starty parmezan, śmietankę Łaciatą i masło.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Na talerzu układamy ryż i nakładamy grillowane warzywa.



Wskazówki

Możemy użyć dowolnego bulionu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.