Kurczak pieczony w słoninie

Danie kaloryczne, ale pyszne. Nawet dbający o dietę powinni go chociaż raz spróbować. Zachęca wyglądem i aromatem. Będzie mile widzianą odmianą na naszych stołach.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kurczak - 1,5 kg
  • 300 g wędzonej słoniny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Kurczaka solimy i układamy w naczyniu. Słoninę kroimy na plasterki i układamy je na osolonym kurczaku.



Krok 2

Pieczemy w piekarniku, od czasu do czasu skrapiając kurczaka wodą, przez ok. 40 minut. Upieczonego kurczaka układamy na półmisku.



Krok 3

Przygotowujemy sos – do wywaru z pieczenia kurczaka dodajemy śmietankę Łaciatą, mleko, sok z cytryny i sól. Gotujemy sos i czekamy, aż lekko zgęstnieje.



Krok 4

Sos podajemy osobno w sosjerce do polania kawałków kurczaka.



Wskazówki

Podajemy z ziemniakami lub z ugotowanym makaronem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.