Grillowany bakłażan z granatem i pesto

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 bakłażan
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki kolendry
  • szczypta cynamonu
  • sól

  • pieprz
  • pestki z ½ granatu
  • 
listki rukoli do dekoracji

  • 2 łyżki pesto z bazylii


Przygotowanie

Krok 1

W miseczce mieszamy sok z cytryny, sos sojowy, olej, cukier, kumin, paprykę, kolendrę, cynamon, sól oraz pieprz. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 2

Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 20 minut.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażana przez 2-3 minuty z obu stron. Następnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. 




Krok 4

Bakłażana podajemy z pestkami granatu, rukolą i pesto.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.