Grillowany bakłażan z granatem i pesto

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki pesto z bazylii

  • pestki z ½ granatu
  • kilka listków rukoli

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 1 szczypta cynamonu
  • sok z ½ cytryny
  • sól

  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj dokładnie sok z cytryny, sos sojowy, olej, cukier, kumin, paprykę, kolendrę, cynamon, sól i pieprz. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek i znów wymieszaj.



Krok 2

Bakłażana umyj i pokrój wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmaruj przygotowaną marynatą i odstaw na ok. 20 minut.



Krok 3

Nastaw piekarnik na 200°C. Na patelni rozgrzej olej. Bakłażana smaż przez 2-3 minuty z obu stron.

Następnie przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. 




Krok 4

Bakłażana podawaj z pestkami granatu, rukolą i pesto. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.