Zielona sałatka z żurawiną gruszką i orzechami

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g szpinaku baby
  • 100 g liści botwiny lub roszponki
  • 1 twarda gruszka
  • 180 g twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • 1 garść żurawiny słodzonej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Zieleninę dokładnie umyj i osusz. Gruszkę umyj i pokrój na cieniutkie plastry. Orzechy oczyść z twardych części i lekko podpraż na suchej patelni. Twaróg pokrusz na mniejsze kawałki.



Krok 2

Zrób sos. W szklance lub małej miseczce połącz oliwę z sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą.



Krok 3

Na dużą miskę wyłóż zieleninę. Na to połóż plastry gruszki i twaróg. Wszystko posyp prażonymi orzechami i żurawiną. Całość polej sosem. Smacznego!



Wskazówki

Liście botwiny możesz zastąpić klasycznym mixem sałat lub roszponką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.