Zielona sałatka z żurawiną gruszką i orzechami

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 250 g szpinaku baby
  • - 100 g liści botwiny
  • - 1 twarda gruszka
  • - 180 g sera ricotta
  • - garść żurawiny słodzonej
  • - 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak i liście botwiny dokładnie umyć i osuszyć. Gruszkę umyć i pokroić na cieniutkie plastry. Orzechy oczyścić z twardych części i lekko podprażyć na suchej patelni. Ser odsączyć w dłoniach z nadmiaru wody.



Krok 2

W szklance lub małej miseczce połączyć oliwę z sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą. Na duża miskę wyłożyć osuszone liście szpinaku i botwiny. Ułożyć plastry gruszki, ser i posypać prażonymi orzechami. Posypać żurawiną i polać sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.