Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kurkami

Wyśmienity obiad dla całej rodziny - rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kurkami. Najlepszy sposób na wykorzystanie zapasu kurek po udanym grzybobraniu. Szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują serwowane z ziemniakami i sałatą.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 600 g),
  • - 300 g kurek,
  • - 250 ml śmietanki kremówki Łaciata 30%,
  • - 2 łyżki musztardy miodowej,
  • - 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • - 1 łyżka posiekanego koperku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Polędwiczkę umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie kotlety lekko rozbić dłonią oraz oprószyć solą i pieprzem z obu stron.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć polędwiczki, obsmażyć na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.



Krok 3

W międzyczasie oczyścić kurki. Większe grzyby przekroić na pół lub na ćwiartki.



Krok 4

Na patelnię po polędwiczkach włożyć masło. Gdy się rozpuści, wrzucić kurki. Smażyć 4 minuty, po czym wlać śmietankę, dodać obie musztardy, pietruszkę oraz koperek. Przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut, następnie włożyć polędwiczki, ponownie przykryć i dusić kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania spróbować, doprawić solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.