Wyśmienity obiad dla całej rodziny - rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kurkami. Najlepszy sposób na wykorzystanie zapasu kurek po udanym grzybobraniu. Najlepiej smakują serwowane z ziemniakami i sałatą.
W sezonie zimowym można skorzystać do tego dania z kurek zamrożonych. Warto jednak pamiętać, że kurki przed zamrożeniem trzeba podgotować, aby nie były gorzkie.
Spróbuj także naszych innych przepisów z kurkami: kurki marynowane, kremowa zupa kurkowa, sos kurkowy.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Polędwiczkę umyj, oczyść i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Następnie rozbij lekko powstałe kotlety dłonią oraz dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż polędwiczki na średnim ogniu - po ok. 3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Oczyść kurki. Większe grzyby przekrój na pół lub na ćwiartki.
Na patelni po polędwiczkach rozpuść masło, a następnie wrzuć na nie kurki. Smaż przez ok. 4 minuty. Dodaj śmietankę, obie musztardy, pietruszkę i koperek. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie włóż do sosu polędwiczki i ponownie przykryj. Duś kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Danie możesz podać z puree. Smacznego!
Dodaj komentarz