Grillowany stek wieprzowy z sosem musztardowo-śmietankowym

Pyszne, grillowane mięso wieprzowe z dodatkiem aromatycznego, musztardowo-śmietankowego sosu i kolorowych warzyw to danie, które rewelacyjnie sprawdzi się na imprezę grillową lub po prostu szybki lunch.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • mieszanka mrożonych warzyw
  • 4 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Lekko je rozbijamy pięścią. Oliwę mieszamy z solą i czosnkiem. Tak otrzymaną marynatą nacieramy lekko polędwiczki. Odstawiamy na 15 minut, po czym grillujemy na rozgrzanym ruszcie po 5 minut z każdej strony.



Krok 2

Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Musztardę gruboziarnistą i stołową podgrzewamy w garnuszku. Śmietankę Łaciatą mieszamy z mąką, solą, pieprzem i dodajemy do musztardy. Gotujemy na małym ogniu, mieszając ok. 5 minut.



Krok 4

Polędwiczki podajemy z sosem i warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.