Pierogi z jabłkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka kakao
  • Sól

Dodatki:

  • 0,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Cukier do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać szczyptę soli, jajko, olej, stopniowo wlewać wodę wymieszaną z mlekiem i siekając połączyć składniki.





Krok 2

Ciasto podzielić na 2 części. Połowę ciasta pozostawić białą a drugą część połączyć z kakao. Przykryć miseczką i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.





Krok 3

W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem.





Krok 4

Następnie ciasto oddzielnie rozwałkować. Na białym cieście ułożyć ciemne, posmarować wodą i zwinąć w roladę.





Krok 5

Roladę z ciasta pokroić na plasterki.





Krok 6

Z ciasta uformować placuszki, włożyć łyżkę nadzienia, przykryć drugim placuszkiem.





Krok 7

Dokładnie zlepić dociskając rant widelcem. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.





Krok 2

Przed podaniem posypać cukrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.