Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać szczyptę soli, jajko, olej, stopniowo wlewać wodę wymieszaną z mlekiem i siekając połączyć składniki.
Ciasto podzielić na 2 części. Połowę ciasta pozostawić białą a drugą część połączyć z kakao. Przykryć miseczką i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
W między czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Następnie ciasto oddzielnie rozwałkować. Na białym cieście ułożyć ciemne, posmarować wodą i zwinąć w roladę.
Roladę z ciasta pokroić na plasterki.
Z ciasta uformować placuszki, włożyć łyżkę nadzienia, przykryć drugim placuszkiem.
Dokładnie zlepić dociskając rant widelcem. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Przed podaniem posypać cukrem.
Dodaj komentarz