Prosta w przygotowaniu sałatka o zaskakującym smaku i efektownym wyglądzie. Słodkie figi idealnie współgrają ze słoną szynką, intensywnym niebieskim serem pleśniowym i kwaśnym octem balsamicznym. Świetna propozycja zarówno na kolację we dwoje, jak i na mniej oficjalne spotkania.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Niebieski ser pleśniowy pokruszyć w palcach na mniejsze kawałki lub pokroić w kostkę.
Figi pokroić w ćwiartki.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać, na przykład w słoiczku.
Na talerzach rozłożyć rukolę, posypać serem pleśniowym. Rozłożyć figi i zwiniętą szynkę parmeńską. Polać dressingiem.
Sałatkę można również polać sosem balsamicznym, domowym lub kupionym w sklepie.
Dodaj komentarz