Sałatka z figami, szynką parmeńską i niebieskim serem pleśniowym

Prosta w przygotowaniu sałatka o zaskakującym smaku i efektownym wyglądzie. Słodkie figi idealnie współgrają ze słoną szynką, intensywnym niebieskim serem pleśniowym i kwaśnym octem balsamicznym. Świetna propozycja zarówno na kolację we dwoje, jak i na mniej oficjalne spotkania.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 duże garści rukoli,
  • - 4 dojrzałe figi,
  • - 8 plastrów szynki parmeńskiej,
  • - 100 g niebieskiego sera pleśniowego

Dressing:

  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 3 łyżki octu balsamicznego,
  • - 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Krok 1

Niebieski ser pleśniowy pokruszyć w palcach na mniejsze kawałki lub pokroić w kostkę.



Krok 2

Figi pokroić w ćwiartki.



Krok 3

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać, na przykład w słoiczku.



Krok 4

Na talerzach rozłożyć rukolę, posypać serem pleśniowym. Rozłożyć figi i zwiniętą szynkę parmeńską. Polać dressingiem.



Wskazówki

Sałatkę można również polać sosem balsamicznym, domowym lub kupionym w sklepie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.