Klasyka kuchni meksykańskiej, która zyskuje w naszym kraju coraz liczniejszą rzeszę zwolenników. Guacamole to bardzo prosty do wykonania, smaczny i zdrowy sos na bazie awokado z dodatkiem limonki i soli. Popularnymi dodatkami do niego są pomidory, ostra papryka czy kolendra.
Osób: 1-2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Awokado obieramy ze skórki. Owoc powinien być tak dojrzały, by skórkę dało się zdjąć palcami.
Obrane awokado przekładamy do głębokiej miski, dodajemy sól i sok z limonki i odrobinę oliwy, które nie tylko dodają potrawie smaku ale i zapobiegają jej ciemnieniu, a następnie całość rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę.
Do tak przygotowanej masy dodajemy drobno poszatkowaną czerwoną cebulkę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, pieprz i cukier do smaku. Na tym etapie możemy też dodać opcjonalnie pokrojone pomidory, kilka łyżek świeżo posiekanej kolendry czy ½ łyżeczki kuminu (zmielonego kminu rzymskiego).
Guacamole jest wspaniałym dodatkiem do większości meksykańskich potraw takich jak nachos, quesadilla, tacos, burrito itp.
Awokado szybko utlenia się, więc Guacamole nie powinniśmy przygotowywać, ani podawać w metalowych naczyniach. Guacamole trzeba szybko zjeść, nie nadaje się bowiem do przechowywania, bo utlenione ciemnieje i wygląda nieapetycznie.
Dodaj komentarz