Guacamole meksykański sos z awokado

Klasyka kuchni meksykańskiej, która zyskuje w naszym kraju coraz liczniejszą rzeszę zwolenników. Guacamole to bardzo prosty do wykonania, smaczny i zdrowy sos na bazie awokado z dodatkiem limonki i soli. Popularnymi dodatkami do niego są pomidory, ostra papryka czy kolendra.

Osób: 1-2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 1-2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Dojrzałe awokado
  • ½ średniej czerwonej cebuli
  • Nieduży ząbek czosnku
  • Sok z połowy limonki (ewentualnie cytryny)
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier lub miód
  • Oliwa

Dodatkowo:

  • Opcjonalnie można dodać do Guacamole pomidory, kilka łyżek świeżo posiekanej kolendry czy ½ łyżeczki kuminu

Przygotowanie

Krok 1

Awokado obieramy ze skórki. Owoc powinien być tak dojrzały, by skórkę dało się zdjąć palcami.



Krok 2

Obrane awokado przekładamy do głębokiej miski, dodajemy sól i sok z limonki i odrobinę oliwy, które nie tylko dodają potrawie smaku ale i zapobiegają jej ciemnieniu, a następnie całość rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę.



Krok 3

Do tak przygotowanej masy dodajemy drobno poszatkowaną czerwoną cebulkę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, pieprz i cukier do smaku. Na tym etapie możemy też dodać opcjonalnie pokrojone pomidory, kilka łyżek świeżo posiekanej kolendry czy ½ łyżeczki kuminu (zmielonego kminu rzymskiego).



Krok 4

Guacamole jest wspaniałym dodatkiem do większości meksykańskich potraw takich jak nachos, quesadilla, tacos, burrito itp.



Wskazówki

Awokado szybko utlenia się, więc Guacamole nie powinniśmy przygotowywać, ani podawać w metalowych naczyniach. Guacamole trzeba szybko zjeść, nie nadaje się bowiem do przechowywania, bo utlenione ciemnieje i wygląda nieapetycznie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.