Salsa pomidorowa

Salsa to specjalność tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Gęsty sos, którego podstawowym składnikiem w klasycznym przepisie są drobno pokrojone, świeże i dojrzałe pomidory z dodatkiem warzyw lub aromatycznych ziół.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ pęczka liści kolendry (opcjonalnie pietruszka)
  • 1 ostra papryczka
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Obrane ze skórki pomidory i cebulę oraz pozbawioną gniazd nasiennych ostrą paprykę, kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę.



Krok 2

Pomidory, cebulę i paprykę mieszamy w misce, dodajemy do nich zmiażdżony ząbek czosnku, niezbyt drobno poszatkowane listki kolendry, sól, pieprz, sok z limonki i oliwę.



Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powstałą w ten sposób salsę schładzamy w lodówce i podajemy do przekąsek przybraną listkami świeżych ziół.



Wskazówki

Niektórzy kucharze radzą, by salsę zwłaszcza pomidorową po doprawieniu odstawić na kwadrans do lodówki, a gdy puści sok odcedzić go, co ułatwia jedzenie. Nie wszystkim i nie od razu przypada do gustu specyficzny aromat kolendry. W spolszczonej wersji można ją zastąpić innymi ziołami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.