Salsa to specjalność tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Gęsty sos, którego podstawowym składnikiem w klasycznym przepisie są drobno pokrojone, świeże i dojrzałe pomidory z dodatkiem warzyw lub aromatycznych ziół.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Obrane ze skórki pomidory i cebulę oraz pozbawioną gniazd nasiennych ostrą paprykę, kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę.
Pomidory, cebulę i paprykę mieszamy w misce, dodajemy do nich zmiażdżony ząbek czosnku, niezbyt drobno poszatkowane listki kolendry, sól, pieprz, sok z limonki i oliwę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powstałą w ten sposób salsę schładzamy w lodówce i podajemy do przekąsek przybraną listkami świeżych ziół.
Niektórzy kucharze radzą, by salsę zwłaszcza pomidorową po doprawieniu odstawić na kwadrans do lodówki, a gdy puści sok odcedzić go, co ułatwia jedzenie. Nie wszystkim i nie od razu przypada do gustu specyficzny aromat kolendry. W spolszczonej wersji można ją zastąpić innymi ziołami.
Dodaj komentarz