Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę tortową połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut. Masa śmietanowa: Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce kwaśnej śmietany. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem. Upieczone zimne ciasto pokroić na 3 blaty. Skropić ponczem przygotowanym z wody, spirytusu i cukru. Przełożyć masą, oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce.
Danie: Podwieczorek
Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukru z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę tortową połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce kwaśnej śmietany. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.
Upieczone zimne ciasto pokroić na 3 blaty. Skropić ponczem przygotowanym z wody, spirytusu i cukru. Przełożyć masą, oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce.
Dodaj komentarz