Rabarbarowe tiramisu

Oryginalna wersja klasycznego tiramisu. W tej wersji wykorzystujemy rabarbar. Koniecznie musisz spróbować tego deseru.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag biszkoptów (12-14 ciasteczek)
  • 1 opakowanie mascarpone (200 g)
  • 6 łodyg rabarbaru
  • 1/2 szklanki Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Krok 1

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy kawałki w garnku i dusimy na małym ogniu. W trakcie dodajemy 2 łyżki wody. Dusimy tak długo, aż sok odparuje.



Krok 2

Biszkopty nasączamy likierem. Śmietankę Łaciatą ubijamy i powoli dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.



Krok 3

W miseczkach układamy warstwami: biszkopty, ubitą śmietankę Łaciatą z mascarpone i rabarbar. Wierzch przykrywamy warstwą ubitej śmietanki Łaciatej z mascarpone. Posypujemy wierzch kakao. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.