Sernik na zimno z galaretkami

4.50
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Danuta Piecyk

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten

Składniki

Składniki:

100 g serka waniliowego

3 łyżki żelatyny

200 g śmietanki Łaciata 36 %

cukier puder - 150 g,

350 g herbatników kakaowych

2 opak. galaretek wiśniowych

4 galaretki kolorowe

Przygotowanie

  • Galaretki kolorowe rozpuścić każdą w szklance gotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe kolorowe galaretki pokroić w kostkę. Następne wiśniowe galaretki rozpuścić w 800 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. wrzącej wody, ostudzić. Mocno schłodzoną śmietankę Łaciata ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę, zmiksować. Do masy serowej włożyć kostki galaretek, lekko łyżką wymieszać. Tortownicę wyłożyć herbatnikami, wylać masę serową , odstawić do zastygnięcia. Wierzch sernika zalać galaretką wiśniową, odstawić do lodówki nacałą noc.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0