Sernik na zimno z galaretkami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g serka waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 g śmietanki Łaciata 36 %
  • cukier puder - 150 g,
  • 350 g herbatników kakaowych
  • 2 opak. galaretek wiśniowych
  • 4 galaretki kolorowe

Przygotowanie


Galaretki kolorowe rozpuścić każdą w szklance gotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe kolorowe galaretki pokroić w kostkę. Następne wiśniowe galaretki rozpuścić w 800 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. wrzącej wody, ostudzić. Mocno schłodzoną śmietankę Łaciata ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę, zmiksować. Do masy serowej włożyć kostki galaretek, lekko łyżką wymieszać. Tortownicę wyłożyć herbatnikami, wylać masę serową , odstawić do zastygnięcia. Wierzch sernika zalać galaretką wiśniową, odstawić do lodówki nacałą noc.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis