Pyszne croissanty na drożdżowym cieście to mięciutkie i wilgotne rogaliki. Dodatek miodu i orzechów sprawia, że są słodkie i idealnie nadają się na deser.
Danie: Deser
Osób: 30
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy, Sezam
Wegetariańskie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Podgrzewamy połowę mleka. Wlewamy do wysokiej miski. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz dodajemy kolejno: 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
W tym czasie jaja ubijamy z reszta cukru na puszystą masę. Rozpuszczamy masło. Wszystkie składniki łączymy na jednolita masę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 6 trójkątów.
Na każdym umieszczamy łyżkę miodu oraz posiekane orzechy. Zawijamy ciasto tak, aby powstał rogalik.
Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy sezam i umieszczamy na blasze.
Pieczemy 15 minut.
Dodaj komentarz