Croissanty z miodem i orzechami

Pyszne croissanty na drożdżowym cieście to mięciutkie i wilgotne rogaliki. Dodatek miodu i orzechów sprawia, że są słodkie i idealnie nadają się na deser.

Danie: Deser

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy, Sezam

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • ½ kostki smalcu
  • 40g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • ½ szklanki cukru

Dodatki:

  • miód pszczeli
  • Garść orzechów ziemnych
  • Ziarno sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.



Krok 2

Podgrzewamy połowę mleka. Wlewamy do wysokiej miski. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz dodajemy kolejno: 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.



Krok 3

W tym czasie jaja ubijamy z reszta cukru na puszystą masę. Rozpuszczamy masło. Wszystkie składniki łączymy na jednolita masę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.



Krok 4

Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 6 trójkątów.
Na każdym umieszczamy łyżkę miodu oraz posiekane orzechy. Zawijamy ciasto tak, aby powstał rogalik.
Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy sezam i umieszczamy na blasze.



Krok 5

Pieczemy 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.