Placki ziemniaczane z jagnięcym gulaszem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sposobu podania placków ziemniaczanych. Gulasz jagnięcy jest zdecydowanie chudszy i delikatniejszy niż jego wieprzowy, czy wołowy odpowiednik.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Jagnięcinę kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy ok. 1 godzinę.
Obieramy cebulę i czosnek, a także oczyszczamy papryki. Cebulę i chilli siekamy, a czosnek i paprykę tniemy w kostkę. Wszystko podsmażamy lekko na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodajemy całość do mięsa razem z natką pietruszki i dusimy ok. 20 min. Następnie przyprawiamy majerankiem i zagęszczamy mąką.
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz czarny i ziołowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kolejno smażymy duże placki tak, aby zarumieniły się z obu stron. Na placki nakładamy gorący gulasz.
Dodaj komentarz