Biała kiełbasa z gruszką i grzybami zapiekana w sosie śmietanowym

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 białe surowe kiełbasy
  • 1 twarda gruszka
  • 1 cebula
  • 20 dkg grzybów lub pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml śmietanki UHT Łaciata 36 %
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem.



Krok 2

Na spód formy układamy cebulę posiekaną w piórka, na to kiełbasę, a miedzy nią gruszkę przekrojoną na pół. Na górę kładziemy połówki drobnych grzybów oraz ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać). Posypujemy gruboziarnistą solą, pieprzem i chili.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy kiełbasę około 30 minut. Na 10 minut przed końcem wlewamy śmietanę pomieszaną z majonezem (nie na kiełbasę, tylko na cebulę). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżym koperkiem i podajemy z ziemniakami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.