Pulpeciki wieprzowe w paprykowo-pomidorowym sosie

Pyszne pulpeciki wieprzowe z paprykowo-pomidorowym sosem, z dodatkiem natki pietruszki i tartego sera to uczta, na jaką można sobie pozwolić nie tylko od święta, ale i na co dzień.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 natka pietruszki
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Sos:

  • 2 papryki czerwone
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym serem oraz z solą i pieprzem.



Krok 2

Formujemy kotleciki i obsmażamy na patelni, po czym przekładamy na talerz.



Krok 3

Przygotowujemy sos: na oliwie podsmażamy obrane ze skórek i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy, aż całkiem zmiękną. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Blendujemy.



Krok 4

Do sosu dodajemy pulpeciki i całość dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i starty ser.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.