Gulasz z dynią i grzybami

Autor:

Lucyna Konior

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 50 dkg. łopatki wieprzowej
  • 1 większa cebula
  • 2 łyżki masła ŁACIATE
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 25 dkg. dyni pokrojonej w kostkę
  • 25 dkg. grzybów leśnych (mogą być pieczarki)
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego (można pominąć)
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietanki ŁACIATA 36%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sol i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki. Oprószyć pieprzem i solą. Cebulę obrać i pociąć w kosteczkę. W garnku w którym będziemy gotować gulasz, rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na niej cebulę. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie obsmażyć przez chwilę na większym ogniu. Dodać łyżkę masła, posiekany czosnek, obydwie papryki i tymianek. Podsmażyć razem przez ok. 2 min. Wlać wino i gotować przez kolejne 2 min. aż odparuje Następnie wlać gorący bulion lub wodę i całość zagotować. Dusić do miękkości mięsa przez ok. 1 godz. na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby delikatnie posolić. W między czasie oczyścić grzyby, opłukać i pociąć na plasterki. Na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, dodać grzyby i przesmażyć. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodać grzyby i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko razem poddusić jeszcze przez 3 – 5 min. Śmietanę wymieszać z mąką i paroma łyżkami zimnej wody. Przed wlaniem do gulaszu dobrze jest również zahartować ją paroma łyżkami gorącego wywaru z gulaszu i dopiero wtedy wlać do garnka. Całość gotować jeszcze przez 3 min.. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ulubioną kaszą (gryczaną, jęczmienną czy jaglaną), ryżem, kopytkami, kromką świeżego pieczywa lub tradycyjnie z ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.