Danie: Zupy, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki. Oprószyć pieprzem i solą. Cebulę obrać i pociąć w kosteczkę. W garnku w którym będziemy gotować gulasz, rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na niej cebulę. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie obsmażyć przez chwilę na większym ogniu. Dodać łyżkę masła, posiekany czosnek, obydwie papryki i tymianek. Podsmażyć razem przez ok. 2 min. Wlać wino i gotować przez kolejne 2 min. aż odparuje Następnie wlać gorący bulion lub wodę i całość zagotować. Dusić do miękkości mięsa przez ok. 1 godz. na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby delikatnie posolić. W między czasie oczyścić grzyby, opłukać i pociąć na plasterki. Na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, dodać grzyby i przesmażyć. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodać grzyby i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko razem poddusić jeszcze przez 3 – 5 min. Śmietanę wymieszać z mąką i paroma łyżkami zimnej wody. Przed wlaniem do gulaszu dobrze jest również zahartować ją paroma łyżkami gorącego wywaru z gulaszu i dopiero wtedy wlać do garnka. Całość gotować jeszcze przez 3 min.. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ulubioną kaszą (gryczaną, jęczmienną czy jaglaną), ryżem, kopytkami, kromką świeżego pieczywa lub tradycyjnie z ziemniakami.
Dodaj komentarz