Gulasz z jelenia w sosie własnym

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 - 600 g chudego mięsa z jelenia
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 owoce jałowca
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (można wziąć suszony)
  • łyżeczka ziarenek kolendry
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie umyj, pokój na ok 2 cm kawałki a następnie oprósz je mąką i wymieszaj dokładnie.



Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki mięsa. Dodaj wino, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
Następnie wlej bulion, dodaj przyprawy (bez soli) i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę.



Krok 3

Marchewkę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do mięsa i duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez ok 30 minut aż warzywa zmiękną. Na koniec posól i dodaj pieprz do smaku.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.