Gulasz z mięsa baraniego z warzywami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag brukselki
  • ½ kg baraniny bez kości
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • Papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie


Warzywa obrać i pokroić w kostkę.



Krok 2

Mięso bez tłuszczu umyć, osuszyć pokroić w paski, zrumienić na rozgrzanym smalcu, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Przełożyć do rondla, oprószyć papryką, solą i pieprzem, dodać warzywa, podlać odrobiną wody, udusić do miękkości.



Krok 3

Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, połączyć sosem, zagotować.



Krok 4

Oczyszczoną brukselkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wsypać do mięsa, dodać śmietanę, przyprawić do smaku, wymieszać.



Wskazówki

Gulasz podawać z kaszą, plackami ziemniaczanymi lub z pieczywem

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.