Empanady

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g mielonego mięsa
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
  • Kolendra świeża
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Śmietana kwaśna

Przygotowanie

Krok 1

W misce wyrabiamy ciasto, łączymy obie mąki, sól, ¾ szklanki ciepłej wody i 2 łyżki oleju. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Po tym czasie odkładamy w ciepłe miejsce.



Krok 2

Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Podsmażamy chwilę na patelni, dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia, dodajemy przyprawy i kukurydzę, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.



Krok 3

Dodajemy ser i świeżą, drobno pokrojoną kolendrę. Mieszamy.



Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki jak na pierogi. Każdy krążek wypełniamy farszem i sklejamy zwilżonymi w wodzie palcami. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia ciasta.



Krok 5

Podajemy z kwaśną śmietaną i swieżą kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.