Serduszka drobiowe przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Przez ten czas odejdzie nadmiar krwi.
Następnie zlej wodę, usuń błony z serduszek, wytnij wystającą żyłę główną oraz nadmiar tłuszczu i przekrój każde serduszko na pół. Przekrojone i wyczyszczone serduszka przełóż na sitko i przepłucz zimną wodą.
Serduszka przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodaj do serduszek pokrojoną w drobną kostkę marchew oraz korzeń pietruszki. Dodaj pół łyżeczki soli, majeranek, pikantną mieloną paprykę. Całość zamieszaj, przykryj pokrywką i duś kolejne 15 minut, aż serduszka zmiękną.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Z wywaru odcedź ugotowane serduszka oraz warzywa i przełóż całość (bez wywaru) na patelnię z podsmażoną cebulą, zamieszaj. Dodaj ok. 1 szklankę wywaru i zagotuj.
W miseczce wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną, dodaj do niej 4 łyżki gorącego wywaru z patelni, dokładnie wymieszaj i tak zahartowaną śmietanę wlej z powrotem do serduszek. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego!
Dodaj komentarz