Zupa borowikowa

Borowiki to ponoć jedne z najbardziej szlachetnych grzybów. Jeśli więc mamy do nich dostęp w sezonie grzybowym, koniecznie musimy przygotować tę zupę!

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g borowików
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 pęczek koperku
  • - 2 cebule
  • - 5 łyżek masła
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy je na grubych oczkach.



Krok 2

Borowiki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby, przyprawiamy całość solą i pieprzem, dusimy 10 minut. Dodajemy warzywa i dusimy jeszcze 5 minut.



Krok 3

Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 25 minut. Dodajemy posiekany drobno koper.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.