Sernik klasyczny z brzoskwiniami

Autor:

Żaneta

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa

  • 1kg sera białego mielonego Mlekpol,
  • 1 kostka masła Łaciate,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • Sok z 1 cytryny,
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Ciasto

  • 3 szklanki maki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kostka margaryny ,
  • 5 żółtej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany 18% łaciatej

Beza

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru ,
  • 1 łyżka mąki

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie

Przygotowanie masy serowej

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować razem.z roztopionym wystudzony masłem łaciatym



Przygotowanie ciasta

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać z margaryną.Dodać żółtka,cukier puder i śmietanę i szybko zagnieść ciasto,żeby ładnie się skleiło.Odlożyć 1/4 ciasta do zamrażalnika.



Beza

Zmiksować 5 białek z 1 szklanka cukru i 1 łyżka mąki i szczyptą soli na puszystą pianę (ma być dość gęsta). Rozgrzać piekarnik do 180stopni C.



Przygotowanie do wstawienia ciasta do pieca

Na spód blachy wyłożyć 3/4ciasta.Na ciasto wyłożyć masę serową ,na ser pokroić drobno odsączone brzoskwinie ,przykryć je piana z ubitych białek z cukru. Wyjac ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na pianę. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec na termoobiegu ok.70minut.odstawic ciasto do wystygnięcia i zimne wyjmować z blachy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.