Gulasz z żołądków

Danie jest naprawdę tanie i świetnie nadaje się na wykwintny obiad. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Gulasz na bazie żołądków wychodzi tak dobry, że zapomnicie o innych jego formach!

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Laktoza free

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Laktoza free


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g kurzych żołądków
  • 500 g pieczarek
  • 2 szklanki naturalnego bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 natka pietruszki
  • 1 koperek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1
W lekko osolonej wodzie gotujemy żołądki prawie do miękkości. Następnie kroimy pieczarki w paski. Siekamy cebulę, którą szklimy na rozgrzanym maśle z olejem. Dodajemy do niej pokrojoną paprykę i lekko podsmażamy.

Krok 2
Dodajemy pieczarki i przez 5 minut podsmażamy, a następnie dokładamy żołądki oraz wlewamy bulion. Dusimy do miękkości i przyprawiamy.

Krok 3
Do sosu z gulaszu dodajemy mąkę, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy śmietankę Łaciatą, przecier pomidorowy, koperek i pietruszkę. Mieszamy i całość chwilę podgrzewamy.

Wskazówki

Aby nie powstały grudki, rozpuść mąkę w odrobinie wody przed dodaniem jej do gulaszu.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.