Gulasz z żołądków

4.67
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten

Składniki

Składniki:

500 g kurzych żołądków

500 g pieczarek

2 szklanki naturalnego bulionu drobiowego

1 cebula

2 łyżki mąki

1 papryka czerwona

3 łyżki śmietanki Łaciatej 30%

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

1 natka pietruszki

1 koperek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1
  • W lekko osolonej wodzie gotujemy żołądki prawie do miękkości. Następnie kroimy pieczarki w paski. Siekamy cebulę, którą szklimy na rozgrzanym maśle z olejem. Dodajemy do niej pokrojoną paprykę i lekko podsmażamy.
Krok 2
  • Dodajemy pieczarki i przez 5 minut podsmażamy, a następnie dokładamy żołądki oraz wlewamy bulion. Dusimy do miękkości i przyprawiamy.
Krok 3
  • Do sosu z gulaszu dodajemy mąkę, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy śmietankę Łaciatą, przecier pomidorowy, koperek i pietruszkę. Mieszamy i całość chwilę podgrzewamy.

Wskazówki

  • Aby nie powstały grudki, rozpuść mąkę w odrobinie wody przed dodaniem jej do gulaszu.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0