Koreański bowl z wołowiną

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 900 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cukinie
  • 225 g pieczarek
  • 4 duże marchewki
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki białego cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kawałki świeżego imbiru
  • 4 łyżeczki sosu Sriracha
  • sól
  • pieprz czarny

Ryż:

  • 2 ¼ szklanki wody
  • 1 ½ szklanki surowego ryżu jaśminowego

Marynowane cebulki:

  • 4 łodygi cebulki dymki
  • 3 ⅓ łyżki octu z białego wina
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj ryż. Surowy ryż dokładnie opłucz na sicie i odsącz. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj ryż i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż woda się wchłonie. Odstaw na 10 minut, delikatnie zamieszaj i trzymaj w cieple.



Krok 2

Przygotuj marynowane cebulki. Posiekaj białe i zielone części cebulki dymki. W małej misce wymieszaj białe części cebulki, ocet i sól. Odstaw na czas przygotowywania reszty dania.



Krok 3

Cukinię umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki cienko pokrój. Marchew umyj, osusz i pokrój obieraczką do warzyw na paski. Czosnek obierz i posiekaj. Imbir obierz i także posiekaj drobno.



Krok 4

Na dużej patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek na średnio-wysokim ogniu. Dodaj cukinię, pieczarki i marchewki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając, przez 3-5 minut, aż warzywa będą chrupkie i miękkie.



Krok 5

W małej misce wymieszaj połowę sosu sojowego, olej sezamowy i cukier. Polej warzywa na patelni, wymieszaj i przełóż na talerz. Trzymaj w cieple.



Krok 6

W tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy, dodaj czosnek i imbir, smaż przez około minutę, aż będą pachnące. Dodaj mięso i smaż, aż będzie brązowe i kruche (5-7 minut). Odsącz tłuszcz, dodaj resztę sosu sojowego i dobrze wymieszaj.



Krok 7

Nałóż ryż do misek, dodaj mięso, warzywa oraz marynowane cebulki. Posyp zielonymi częściami cebulki i polej sosem Sriracha. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.