Przygotuj ryż. Surowy ryż dokładnie opłucz na sicie i odsącz. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj ryż i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż woda się wchłonie. Odstaw na 10 minut, delikatnie zamieszaj i trzymaj w cieple.
Przygotuj marynowane cebulki. Posiekaj białe i zielone części cebulki dymki. W małej misce wymieszaj białe części cebulki, ocet i sól. Odstaw na czas przygotowywania reszty dania.
Cukinię umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki cienko pokrój. Marchew umyj, osusz i pokrój obieraczką do warzyw na paski. Czosnek obierz i posiekaj. Imbir obierz i także posiekaj drobno.
Na dużej patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek na średnio-wysokim ogniu. Dodaj cukinię, pieczarki i marchewki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając, przez 3-5 minut, aż warzywa będą chrupkie i miękkie.
W małej misce wymieszaj połowę sosu sojowego, olej sezamowy i cukier. Polej warzywa na patelni, wymieszaj i przełóż na talerz. Trzymaj w cieple.
W tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy, dodaj czosnek i imbir, smaż przez około minutę, aż będą pachnące. Dodaj mięso i smaż, aż będzie brązowe i kruche (5-7 minut). Odsącz tłuszcz, dodaj resztę sosu sojowego i dobrze wymieszaj.
Nałóż ryż do misek, dodaj mięso, warzywa oraz marynowane cebulki. Posyp zielonymi częściami cebulki i polej sosem Sriracha. Smacznego!
Dodaj komentarz