Gyros wieprzowy z frytkami

Gyros wieprzowy z frytkami to danie wyśmienite, niecodzienne. Warto go spróbować. Ktoś, kto raz się skusi na to danie, będzie chciał je jeść niemal codziennie.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2 serki topione
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 300 g ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia frytek
  • kilka chlebków pita

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy, kroimy w paski i smażymy na głębokim tłuszczu. Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki średniej wielkości, które umieszczamy następnie na patelni z oliwą i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.



Krok 2

Po 30 minutach dodajemy przyprawę do gyrosa i smażymy dalej do momentu, aż mięso będzie miękkie.



Krok 3

Serki topione mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.



Krok 4

Mięso kładziemy na chlebek pita. Gyrosa podajemy z frytkami. Mięso posypujemy cebulą drobno pokrojoną i podajemy z serem połączonym z czosnkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.