Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowym

Polędwiczki w pysznym sosie jabłkowym to danie idealne na romantyczną kolację we dwoje. Nie wymagają dużo pracy, a wychodzą bardzo smacznie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej,
  • 4 jabłka,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Przyprawiamy je solą i obsmażamy na maśle z obu stron.



Krok 2

Plastry przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Sok jabłkowy mieszamy z miodem, cynamonem i sokiem z cytryny. Jabłka kroimy na półksiężyce i pozbywamy się gniazd nasiennych. Jabłka i sok jabłkowy dodajemy do polędwiczek.



Krok 4

Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni.



Wskazówki

Podajemy z ziemniakami i kawałkami jabłek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.