Kurczak smażony w cydrze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ⅓ łyżeczki tymianku
  • ⅓ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 200 ml cydru jabłkowego
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 400 ml wody
  • ¼ masła Łaciate
  • 1 łyżka i ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ pęczka pietruszki

Do dekoracji:

  • 4 listki tajskiej bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej wodę, posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu do kaszy dodaj masło Łaciate i dokładnie wymieszaj.



Krok 2

Do miski wsyp mąkę, sól, pieprz oraz tymianek. Kurczaka pokrój w paseczki (jeśli jest mokry należy go osuszyć ręcznikiem papierowym). Wrzuć pokrojonego kurczaka do miski. Każdy kawałek obtocz w mące z przyprawami. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż kurczaka, smaż. Gotowego kurczaka przełóż na talerz.



Krok 3

Cebulę pokrój na kawałki, a czosnek drobno posiekaj. Jabłek nie obieraj tylko pokrój na ćwiartki. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka - teraz podsmaż cebulę i jabłka. Po 4 minutach dolej cydr. Przypraw solą i pieprzem oraz mielonym zielem angielskim. Chwilę duś. Dolej śmietankę UHT Łaciatą 18%, następnie 3-4 minuty gotuj. Wrzuć kurczaka i delikatnie mieszaj.



Krok 4

Na talerz wyłóż kaszę, nałóż kurczaka z sosem i posyp posiekaną pietruszką. Całość posyp czarnym pieprzem i udekoruj tajską bazylią. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.