Do garnka wlej wodę, posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu do kaszy dodaj masło Łaciate i dokładnie wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, sól, pieprz oraz tymianek. Kurczaka pokrój w paseczki (jeśli jest mokry należy go osuszyć ręcznikiem papierowym). Wrzuć pokrojonego kurczaka do miski. Każdy kawałek obtocz w mące z przyprawami. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż kurczaka, smaż. Gotowego kurczaka przełóż na talerz.
Cebulę pokrój na kawałki, a czosnek drobno posiekaj. Jabłek nie obieraj tylko pokrój na ćwiartki. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka - teraz podsmaż cebulę i jabłka. Po 4 minutach dolej cydr. Przypraw solą i pieprzem oraz mielonym zielem angielskim. Chwilę duś. Dolej śmietankę UHT Łaciatą 18%, następnie 3-4 minuty gotuj. Wrzuć kurczaka i delikatnie mieszaj.
Na talerz wyłóż kaszę, nałóż kurczaka z sosem i posyp posiekaną pietruszką. Całość posyp czarnym pieprzem i udekoruj tajską bazylią. Smacznego!
Dodaj komentarz