Hummus dyniowy

Hummus staje się coraz popularniejszy w Polsce. Nic dziwnego, jest prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny. Dziś proponujemy jego jesienną odsłonę - z dodatkiem dyni. Hummus stanowi idealną przekąskę na imprezy. Wystarczy podać do niego pokrojone w słupki warzywa lub krakersy i zachwyt gości gwarantowany.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • - 1 szklanka puree dyniowego,
  • - 2 łyżki tahini (pasty sezamowej),
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki soku z cytryny,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i pokroić w plasterki.



Krok 2

Ciecierzycę umieścić w pojemniku malaksera. Dodać puree, tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek. Zblendować na gładko. Jeśli masa jest zbyt gęsta, należy dodać odrobinę lodowatej wody.



Krok 3

Hummus doprawić ostrą papryką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Ponownie zblendować lub dokładnie wymieszać.



Krok 4

Hummus przełożyć do miski. Opcjonalnie udekorować go cieciorką, sezamem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.