Hummus staje się coraz popularniejszy w Polsce. Nic dziwnego, jest prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny. Dziś proponujemy jego jesienną odsłonę - z dodatkiem dyni. Hummus stanowi idealną przekąskę na imprezy. Wystarczy podać do niego pokrojone w słupki warzywa lub krakersy i zachwyt gości gwarantowany.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Ciecierzycę umieścić w pojemniku malaksera. Dodać puree, tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek. Zblendować na gładko. Jeśli masa jest zbyt gęsta, należy dodać odrobinę lodowatej wody.
Hummus doprawić ostrą papryką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Ponownie zblendować lub dokładnie wymieszać.
Hummus przełożyć do miski. Opcjonalnie udekorować go cieciorką, sezamem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Dodaj komentarz