Udka w sosie musztardowo-pomarańczowym

Musztardowo-pomarańczowa marynata sprawdza się idealnie w przypadku kurczaka. Proste udka w sosie musztardowo-pomarańczowym to danie wykwintne i wyjątkowe, a przy tym łatwe w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka chili
  • 5 gałązek rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Ścieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Wyciskamy sok z 3 pomarańczy i 1 cytryny. 3/4 skórek i soku mieszamy z miodem, musztardą i przyprawami.



Krok 2

Udka nacieramy tak przygotowaną marynatą i odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 3

Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, dodajemy plasterki ostatniej pomarańczy i całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Danie przyozdabiamy rozmarynem.



Krok 4

Udka podajemy z prostym sosem pomarańczowym. Miąższ i skórkę z ostatniej pomarańczy delikatnie obsmażamy na patelni, dodajemy trochę miodu do smaku, ¼ łyżeczki chili i 1 łyżkę śmietanki Łaciatej. Takim sosem polewamy mięso.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.