Musztardowo-pomarańczowa marynata sprawdza się idealnie w przypadku kurczaka. Proste udka w sosie musztardowo-pomarańczowym to danie wykwintne i wyjątkowe, a przy tym łatwe w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Ścieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Wyciskamy sok z 3 pomarańczy i 1 cytryny. 3/4 skórek i soku mieszamy z miodem, musztardą i przyprawami.
Udka nacieramy tak przygotowaną marynatą i odstawiamy na 1 godzinę.
Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, dodajemy plasterki ostatniej pomarańczy i całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Danie przyozdabiamy rozmarynem.
Udka podajemy z prostym sosem pomarańczowym. Miąższ i skórkę z ostatniej pomarańczy delikatnie obsmażamy na patelni, dodajemy trochę miodu do smaku, ¼ łyżeczki chili i 1 łyżkę śmietanki Łaciatej. Takim sosem polewamy mięso.
Dodaj komentarz