Klasyczny hummus, to pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, sezamu, soku z cytryny, oliwy i wody. W tej wersji dodatkiem jest pyszne awokado.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Soja, Sezam
Fit
Odcedzoną cieciorkę i wybrany z awokado miąższ umieść w kielichu blendera. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i zblenduj całość.
W trakcie blendowania, do powstałej masy wlewaj powoli i małymi porcjami: sok z połowy cytryny, pastę tahini i oliwę. Jeśli pasta wydaje ci się zbyt gęsta, dodaj odrobinę lodowatej wody.
Gotowy hummus z awokado dopraw solą i syropem klonowym. Awokado dobrze smakuje z dodatkiem bazylii więc przed podaniem można dodać do pasty drobno posiekane, świeże listki tej rośliny.
Hummusu z awokado nie można zbyt długo przechowywać, ponieważ mimo dodatku soku z cytryny, awokado szybko się utlenia a pasta staje się ciemna i nieapetyczna.
Dodaj komentarz