Hummus – pasta z ciecierzycy z dodatkiem awokado

Klasyczny hummus, to pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, sezamu, soku z cytryny, oliwy i wody. W tej wersji dodatkiem jest pyszne awokado.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g ciecierzycy ( ½ puszki)
  • ¼ szklanki pasty sezamowej tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy (np. sezamowej)
  • ½ szklanki lodowatej wody
  • 2 dojrzałe awokado
  • sól
  • świeża bazylia
  • ewentualnie odrobina miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie

Krok 1

Odcedzoną cieciorkę i wybrany z awokado miąższ umieść w kielichu blendera. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i zblenduj całość.



Krok 2

W trakcie blendowania, do powstałej masy wlewaj powoli i małymi porcjami: sok z połowy cytryny, pastę tahini i oliwę. Jeśli pasta wydaje ci się zbyt gęsta, dodaj odrobinę lodowatej wody.



Krok 3

Gotowy hummus z awokado dopraw solą i syropem klonowym. Awokado dobrze smakuje z dodatkiem bazylii więc przed podaniem można dodać do pasty drobno posiekane, świeże listki tej rośliny.



Wskazówki

Hummusu z awokado nie można zbyt długo przechowywać, ponieważ mimo dodatku soku z cytryny, awokado szybko się utlenia a pasta staje się ciemna i nieapetyczna.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.