Hummus – pasta z ciecierzycy z pesto bazyliowym

Humus, to pochodząca z Bliskiego Wschodu potrawa z ciecierzycy. Cieciorka, ciecierzyca czy jak kto woli groch włoski to cenne źródło białka, minerałów i błonnika, które stanowi doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego stąd jest cenione przez wegan i wegetarian na całym świecie. Humus jest smacznym i zdrowym dodatkiem do różnego rodzaju pieczywa i warzyw, stąd coraz chętniej jedzony jest też przez osoby, które na co dzień jedząc mięso szukają odmiany.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400 g ciecierzycy (puszka)
  • ¼ szklanki pasty sezamowej tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki lodowatej wody
  • sól
  • pieprz
  • pesto z bazylii

Pesto z bazylii (całość miksuję na gładką pastę):

  • spory pęczek bazylii (listków i łodyg)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • ½ szklanki orzechów pinii

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę z puszki odcedzamy, blendujemy z dodatkiem zmiażdżonego czosnku i pasty tahini.



Krok 2

Do powstałej masy, nie przerywając blendowania dodajemy powoli, małymi porcjami sok z cytryny i pesto bazyliowe a na koniec, w razie potrzeby tyle lodowatej wody, by pasta osiągnęła pożądaną, gładką i gęstą konsystencję.



Krok 3

Doprawiamy hummus solą i pieprzem. Gotowy hummus podajemy w płaskiej miseczce, skropiony oliwą z oliwek i przybrany listkami świeżej bazylii. Jemy ze świeżym pieczywem, pitą, krakersami lub pokrojonymi w słupki warzywami.



Wskazówki

Hummus zachowa świeżość w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, nawet przez 5 dni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.