Humus, to pochodząca z Bliskiego Wschodu potrawa z ciecierzycy. Cieciorka, ciecierzyca czy jak kto woli groch włoski to cenne źródło białka, minerałów i błonnika, które stanowi doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego stąd jest cenione przez wegan i wegetarian na całym świecie. Humus jest smacznym i zdrowym dodatkiem do różnego rodzaju pieczywa i warzyw, stąd coraz chętniej jedzony jest też przez osoby, które na co dzień jedząc mięso szukają odmiany.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Ciecierzycę z puszki odcedzamy, blendujemy z dodatkiem zmiażdżonego czosnku i pasty tahini.
Do powstałej masy, nie przerywając blendowania dodajemy powoli, małymi porcjami sok z cytryny i pesto bazyliowe a na koniec, w razie potrzeby tyle lodowatej wody, by pasta osiągnęła pożądaną, gładką i gęstą konsystencję.
Doprawiamy hummus solą i pieprzem. Gotowy hummus podajemy w płaskiej miseczce, skropiony oliwą z oliwek i przybrany listkami świeżej bazylii. Jemy ze świeżym pieczywem, pitą, krakersami lub pokrojonymi w słupki warzywami.
Hummus zachowa świeżość w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, nawet przez 5 dni.
Dodaj komentarz