Im danie bardziej popularne tym więcej wariacji smakowych. Tak właśnie jest z hummusem. Klasycznie jest to pasta z ciecierzycy, ale można ją przygotować też z fasoli, grochu lub innych warzyw strączkowych. Obowiązkowym dodatkiem jest czosnek, cytryna, oliwa, pasta sezamowa i przyprawy.
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Odcedzoną fasolę zmiksuj z pastą tahini i zmiażdżonym czosnkiem.
Do fasolowej masy dodawaj powoli, małymi porcjami oliwę oraz sok z cytryny i na koniec tyle lodowatej wody, by pasta stała się gładka i gęsta.
Fasolową pastę doprawiamy solą, ewentualnie dodajemy odrobinę miodu lub syropu klonowego do smaku.
Gotowy hummus podajemy w płaskiej miseczce, skropiony oliwą z oliwek i posypany posiekaną natką pietruszki i prażonymi orzeszkami piniowymi. Można go jeść ze świeżym pieczywem, pitą, krakersami lub pokrojonymi w słupki warzywami.
Do przygotowania pasty można użyć suchej fasoli, którą trzeba wcześniej moczyć przez całą noc i ugotować.
Dodaj komentarz