Hummus z białej fasoli

Im danie bardziej popularne tym więcej wariacji smakowych. Tak właśnie jest z hummusem. Klasycznie jest to pasta z ciecierzycy, ale można ją przygotować też z fasoli, grochu lub innych warzyw strączkowych. Obowiązkowym dodatkiem jest czosnek, cytryna, oliwa, pasta sezamowa i przyprawy.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • ¼ szklanki jasnej pasty sezamowej tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy (np. sezamowej)
  • ½ szklanki lodowatej wody
  • sól

Dodatkowo

  • odrobina miodu lub syropu klonowego
  • łyżeczka natki pietruszki i łyżeczka prażonych orzeszków piniowych do przybrania

Przygotowanie

Krok 1

Odcedzoną fasolę zmiksuj z pastą tahini i zmiażdżonym czosnkiem.



Krok 2

Do fasolowej masy dodawaj powoli, małymi porcjami oliwę oraz sok z cytryny i na koniec tyle lodowatej wody, by pasta stała się gładka i gęsta.



Krok 3

Fasolową pastę doprawiamy solą, ewentualnie dodajemy odrobinę miodu lub syropu klonowego do smaku.



Krok 4

Gotowy hummus podajemy w płaskiej miseczce, skropiony oliwą z oliwek i posypany posiekaną natką pietruszki i prażonymi orzeszkami piniowymi. Można go jeść ze świeżym pieczywem, pitą, krakersami lub pokrojonymi w słupki warzywami.



Wskazówki

Do przygotowania pasty można użyć suchej fasoli, którą trzeba wcześniej moczyć przez całą noc i ugotować.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.