Mleko kokosowe w puszce trzymać minimum dobę w lodówce. Zalać suszone daktyle wrzątkiem i odstawić na około kwadrans, po czym odsączyć sitkiem i odstawić na później wodę z daktyli.
Zmiksować orzechy z syropem klonowym i masłem orzechowym na jednolitą, klejącą i zwartą konsystencję. Rozdzielić to na 4 ćwiartki i ułożyć na dnach 4 szklanek.
Zmiksować namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli, po czym cały czas miksując powoli wlewać wodę, w której wcześniej moczyły się daktyle aż do uzyskania gładkiej, kremowej, niezbyt gęstej konsystencji. Obrane banany pokroić w plasterki. Dodać sok z cytryny i wymieszać, po czym podzielić i włożyć do szklanek i oblać daktylowym karmelem. Wyjąć mleko kokosowe z lodówki, otworzyć trzymając do góry dnem i odlać wodę kokosową. Śmietankę kokosową włożyć do miski i ubić na sztywno mikserem. Uzyskaną bitą śmietanę dodać do szklanek za pomocą łyżki i posypać startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj komentarz