Wegańskie banoffee

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 1 szklanka mieszanych orzechów
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego

Karmel:

  • ¾ szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 400 ml mleka kokosowego (puszka)

Dekoracja:

  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina gorzkiej czekolady do posypania

Przygotowanie

Przygotowanie:

Mleko kokosowe w puszce trzymać minimum dobę w lodówce. Zalać suszone daktyle wrzątkiem i odstawić na około kwadrans, po czym odsączyć sitkiem i odstawić na później wodę z daktyli.
Zmiksować orzechy z syropem klonowym i masłem orzechowym na jednolitą, klejącą i zwartą konsystencję. Rozdzielić to na 4 ćwiartki i ułożyć na dnach 4 szklanek.
Zmiksować namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli, po czym cały czas miksując powoli wlewać wodę, w której wcześniej moczyły się daktyle aż do uzyskania gładkiej, kremowej, niezbyt gęstej konsystencji. Obrane banany pokroić w plasterki. Dodać sok z cytryny i wymieszać, po czym podzielić i włożyć do szklanek i oblać daktylowym karmelem. Wyjąć mleko kokosowe z lodówki, otworzyć trzymając do góry dnem i odlać wodę kokosową. Śmietankę kokosową włożyć do miski i ubić na sztywno mikserem. Uzyskaną bitą śmietanę dodać do szklanek za pomocą łyżki i posypać startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.