Hummus z ciecierzycy

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • puszka ciecierzycy( 400 g)
  • 8-10 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 4 łyżki oliwy ze słoika suszonych pomidorów
  • 4 łyżki zalewy z puszki ciecierzycy
  • czarne oliwki do dekoracji
  • krakersy do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Suszone pomidory i ciecierzycę odsączamy z zalewy, pomidory kroimy na mniejsze części. Ciecierzycę mieszamy z suszonymi pomidorami, oliwą i wodą z zalewy i bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy słodką mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pastę przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwą, posypujemy szczyptą słodkiej mielonej papryki i dekorujemy oliwkami oraz krakersami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.