Ślimaczki zawijane z pesto to pomysł na szybką przekąskę w wersji wytrawnej. Nadaje się na każde przyjęcie, ale także możemy je zabrać ze sobą na drogę.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Piekarnik nastawiamy na 220°C. Przygotowujemy pesto. Orzeszki piniowe prażymy na patelni. Bazylię, czosnek, parmezan, oliwę oraz gotowe orzeszki miksujemy dokładnie na gładką masę.
Ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy około 6 łyżkami pesto. Następnie zawijamy w rulon.
Gotowy rulon z ciasta kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 do 20 minut. Podajemy.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-20 20:03:00
Ślimaczki z ciasta wyglądają przepysznie, super pomysł :)
Odpowiedz