Ślimaczki zawijane z pesto

Ślimaczki zawijane z pesto to pomysł na szybką przekąskę w wersji wytrawnej. Nadaje się na każde przyjęcie, ale także możemy je zabrać ze sobą na drogę.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki orzeszków piniowych
  • 1,5 szklanki startego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 szklanki liści bazylii
  • 1 jajko roztrzepane

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 220°C. Przygotowujemy pesto. Orzeszki piniowe prażymy na patelni. Bazylię, czosnek, parmezan, oliwę oraz gotowe orzeszki miksujemy dokładnie na gładką masę.



Krok 2

Ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy około 6 łyżkami pesto. Następnie zawijamy w rulon.



Krok 3

Gotowy rulon z ciasta kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Krok 4

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 do 20 minut. Podajemy.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 20:03:00

Ślimaczki z ciasta wyglądają przepysznie, super pomysł :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.