Idealny gulasz wołowy

Pyszny gulasz wołowy przygotowany według tradycyjnego przepisu, który przechodzi z pokolenia na pokolenie. Kto raz go wypróbuje, będzie chciał więcej!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g wołowego mięsa gulaszowego
  • - 2 czerwone papryki
  • - 4 cebule
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 4 łyżki ketchupu
  • - 2 łyżki mąki
  • - 1/3 szklanki śmietanki Łaciatej 18 %
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy patelnię. Wołowinę kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy solą, papryką, majerankiem i pieprzem. Całość smażymy do miękkości.



Krok 2

Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do smażącego się mięsa. Podobnie postępujemy z papryką. Dusimy całość, aż mięso będzie wyraźnie miękkie.



Krok 3

Dodajemy przecier pomidorowy i keczup i gotujemy ok. 10 minut mieszając. Do śmietanki Łaciatej dodajemy mąkę i mieszamy. Śmietankę Łaciatą z mąką dodajemy do sosu i całość gotujemy przez 5 minut, ciągle mieszając.



Krok 4

Podajemy z kaszą, ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.