Chana dal ze szpinakiem

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka suchego chana dal
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 5 strąków zielonego kardamonu
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • opakowanie liści szpinaku (190g)

Przygotowanie

Przygotowanie:

Przepłukany chana dal włożyć do garnka, zalać zimną wodą 3 cm ponad powierzchnię i odstawić na minimum 6 godzin. Namoczony chana dal gotować na małym ogniu przez 45-50 minut, pod koniec dodać kurkumę. W większym garnku na olej wrzucić posiekaną cebulę, starty czosnek i starty imbir. Podsmażyć, dodać zgniecione w moździerzu wyłuskane nasiona kardamonu i jeszcze chwilę smażyć. Dodać krojone pomidory i przyprawę garam masala, zagotować. Wlać ugotowany chana dal z kurkumą. Posolić do smaku i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywką przez 30 minut. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.