Soczysty kurczak w delikatnym, migdałowo-kokosowym sosie, idealny na obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie najmniej pikantna potrawa kuchni indyjskiej. Aromat przypraw rozchodzący się po całym domu jest nie do opisania - chociażby z tego względu warto wypróbować to danie.
Danie: Obiad
Osób: 6-8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Bez glutenu
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w sporą kostkę, przełożyć do miski i zalać jogurtem naturalnym. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Cebulę i czosnek pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę i imbir. Smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać wszystkie przyprawy oprócz szafranu i smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Na patelnię wlać mleko kokosowe, a gdy się zagotuje, dodać mielone migdały i szafran. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, często mieszając.
Po upływie wyznaczonego ciasto, do sosu wlać wodę, zagotować. Zdjąć z ognia i zblendować na gładko, ponownie postawić na gaz.
Do sosu dodać surowego, zamarynowanego kurczaka. Gotować około 10 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka korma podawać z ryżem, posypanego kolendrą.
Dodaj komentarz