Indyjski kurczak korma

Soczysty kurczak w delikatnym, migdałowo-kokosowym sosie, idealny na obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie najmniej pikantna potrawa kuchni indyjskiej. Aromat przypraw rozchodzący się po całym domu jest nie do opisania - chociażby z tego względu warto wypróbować to danie.

Danie: Obiad

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kurczak:

  • - 900 g filetu z kurczaka,
  • - 200 g jogurtu naturalnego Mlekpol

Sos:

  • - 400 ml mleka kokosowego,
  • - 200 ml wody,
  • - 100 g mielonych migdałów,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 duża cebula,
  • - 1 czubata łyżka startego korzenia imbiru,
  • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu),
  • - 1 łyżeczka kardamonu,
  • - 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • - ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • - ½ łyżeczki cynamonu,
  • - szczypta szafranu,
  • - sól i pieprz,
  • - olej do smażenia

Dodatkowo:

  • - świeża kolendra do posypania,
  • - ryż długoziarnisty

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w sporą kostkę, przełożyć do miski i zalać jogurtem naturalnym. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.



Krok 2

Cebulę i czosnek pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę i imbir. Smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać wszystkie przyprawy oprócz szafranu i smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając.



Krok 3

Na patelnię wlać mleko kokosowe, a gdy się zagotuje, dodać mielone migdały i szafran. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, często mieszając.



Krok 4

Po upływie wyznaczonego ciasto, do sosu wlać wodę, zagotować. Zdjąć z ognia i zblendować na gładko, ponownie postawić na gaz.



Krok 5

Do sosu dodać surowego, zamarynowanego kurczaka. Gotować około 10 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.



Krok 6

Kurczaka korma podawać z ryżem, posypanego kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.