Pieczeń cielęca z sosem borówkowym

Pieczeń cielęca z sosem borówkowym jest daniem zdrowym, polecanym dla wszystkich. Sos borówkowy ma wysokie wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze. Jest bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A, B, C, E oraz cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń i antyoksydanty.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cielęciny
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka przesmażonych borówek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym przyrumieniamy pokrojone w plastry mięso cielęce. Dodajemy sól i pieprz.



Krok 2

Tak obsmażone porcje mięsa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (razem z tłuszczem) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 30 minut, polewając od czasu do czasu powstającym z pieczenia sosem. Następnie dodajemy jabłka, cukier i pieczemy jeszcze przez 10 minut (aż jabłka staną się miękkie).



Krok 3

Wyjmujemy mięso, a sos miksujemy z borówkami. Mięso kroimy na plastry, a następnie polewamy sosem borówkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.