Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Kurczaka kroję na mniejsze filety, następnie oprószam solą, pieprzem, tymiankiem i 1 łyżką oliwy, dokładnie nacieram mięso. Fileciki panieruję w mące z każdej strony. Na dużą rozgrzaną patelnię dodaję po 1 łyżce masła i oliwy. Filety smażę na większym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Wyciągam je na talerz.
W międzyczasie obraną dynię kroję w kostkę, pieczarki w plasterki bądź 'w 4', w zależności od fantazji ;) Cebulę kroję w drobną kostkę.
Na tą samą rozgrzaną patelnie dodaję pokrojoną cebulę i pieczarki. Przesmażam przez kilka minut, aż cebulka się zeszkli, w razie konieczności można dodać odrobinę oliwy. Dodaję pokrojoną dynię i łyżkę masła. Całość mieszam, solę i przesmażam przez 5 minut, zmniejszając ogień, by nie dopuścić do przypalenia. Po tym czasie zalewam bulionem i doprowadzam do wrzenia. Gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 5-7 minut.
Do potrawki dodaję śmietankę, lubczyk oraz filety z kurczaka. Solę i pieprzę do smaku. Ja dla uzyskania ładniejszego koloru dodałam jeszcze 2 łyżeczki kurkumy. Sos był dla mnie zbyt rzadki, więc zagęściłam go 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, najlepiej dodawać partiami, by nie przedobrzyć ;) najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu lub kaszy.
Dodaj komentarz