Indyk w sosie serowo-pieczarkowo-pietruszkowym

Szybkie, smaczne i proste danie, które z powodzeniem możemy przygotować na obiad dla całej rodziny lub szybki lunch. Przepięknie pachnie natką pietruszki, a kremowy, serowy sos nadaje całości niepowtarzalnego smaku.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pierś z indyka
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 4 serki topione pieczarkowe
  • - 3 łyżki śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 papryka
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym podsmażamy na złoto.



Krok 2

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekany drobno czosnek oraz startą na grubych oczkach paprykę. Dusimy razem, aż cebula się zeszkli.



Krok 3

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, serki topione, śmietankę Łaciatą i przyprawy. Razem dusimy przez ok. 5-10 minut.



Wskazówki

Surowe, przyprawione mięso warto schować na kilka godzin do lodówki, aby “przeszło” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.