Indyk wędzony po domowemu

Pyszny, domowy wędzony indyk, którego smak nie ma sobie równych. Wymaga trochę czasu i wprawy, ale efekt jest niesamowity. Bez chemii, bez kilogramów soli, utrwalaczy i polepszaczy smaku. W 100% naturalny.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 indyk
  • - 3 łyżeczki soli peklowej
  • - 3 łyżeczki soli
  • - 3 łyżki czosnku granulowanego
  • - 2 łyżki curry

Przygotowanie

Krok 1

Indyka myjemy i dokładnie osuszamy. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi dokładnie indyka.



Krok 2

Umieszczamy w dużym garnku, przykrywamy i przyciskamy pokrywkę czymś ciężkim. Odstawiamy na 3-4 dni do lodówki.



Krok 3

Wędzimy w wędzarni lub naczyniu do wędzenia przez ok. 6 godzin.



Krok 4

Po wędzeniu zaparzamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.