Irlandzkie Colcannon

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 średnia kapusta głowiasta
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 szklanka posiekanej zielonej cebuli
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ szklanki masła Łaciate
  • 4 szklanki wody
  • świeża pietruszka
  • boczek

Przygotowanie

Krok 1

Umieść kapustę i 2 szklanki wody w dużym rondlu. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, ok. 10 minut. Odcedź, a płyn zachowaj. Przełóż kapustę do innego naczynia.



Krok 2

Na tej samej patelni połącz ziemniaki i płyn po gotowaniu kapusty. Dodaj 2 szklanki wody i przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i zdejmij pokrywkę. Gotuj, aż do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie - ok. 15-20 min.



Krok 3

W małym rondlu umieść mleko, zieloną cebulę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia.



Krok 4

Ziemniaki odcedź i przełóż do dużej miski. Zblenduj lub zmiksuj. Dodaj mieszaninę mleka i ubijaj, aż do połączenia się składników. Następnie dodaj kapustę i wmieszaj ją łyżką. Podawaj polane roztopionym masłem, posypane siekaną natką pietruszki i smażonym boczkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.