Żeberka wieprzowe z brzoskwiniami

Żeberka wieprzowe w trochę innej, ciekawej odsłonie - na słodko, z brzoskwiniowym sosem i ryżem. Z pewnością danie miło zaskoczy domowników. Idealny pomysł na urozmaicenie menu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 2 woreczki ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze fragmenty. Przyprawiamy je solą i oprószamy mąką, a następnie lekko obsmażamy na oleju.



Krok 2

Żeberka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy brzoskwinie z puszki (razem z sokiem), a także miód.



Krok 3

Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia wkładamy ryż do gotującej się wody.



Krok 4

Żeberka podajemy z ryżem i pieczonymi brzoskwiniami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.