Jabłecznik z bitą śmietaną

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 1 słoik prażonych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki bułki tartej

Bita śmietana

  • 250 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 duża łyżka fix do śmietany

Dekoracja

  • 1 tabliczka czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puch, dodać aromat, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych jajek ciągle ucierając. Biszkopt przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i piec 35-40 minut w 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić. Jabłka: Prażone jabłka przełożyć ze słoika do garnka i podgrzać, dodać cukier i suchą galaretkę, dokładnie wymieszać, a po zdjęciu z ognia dodać tartą bułkę,wymieszać z jabłkami i wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki żeby jabłka ostygły. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix, wymieszać i wyłożyć na zimne jabłka. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.